Soru –
Selamun aleyküm Hocam,
Bizi aydınlattığınız için Allah razı olsun.Benim sorum, Kaza namazların da ezan şart mı? Niyet nasıl edilir?
Beş vakit namazların arkasından bir de kaza kılıyorum ve sadece kamet getiriyorum. Örneğin: İkindi namazının arkasından, geçmiş ikindi namazını kılıyorum ve kamet getiriyorum, bu yeterli midir?
Ayrıca baraj şantiyesinde çalışıyorum dağ başındayız. Cuma namazı bize şart mıdır?
Biz kılıyoruz, daha doğrusu kimse olmadığı için ben kıldırıyorum. Fakat hiç rahat değilim, tecvit bilmiyorum, kıraat bilmiyorum, mecburiyetten kıldırıyorum. Kuran biliyorum. Wesselam.
Cevap –
Kaza namazı için ezan okumak sünnettir. Bu hem şafii hem de Hanefi mezhebin de geçerlidir. Ezan okunmadığı zaman da namaza bir zararı olmaz.
Kaza namazıyla ilgili hüküm ise:
Eğer kişinin namazı özürsüz geçmişse, bu kişi zorunlu ihtiyacının dışında bütün vaktini farz namazlarının kazasını kılmakla mükelleftir. Bütün zamanı o kaza namazlarını kılmakla geçmediği zaman günahkâr olur.
Fakat kaza namazı özren geçmişse hemen kılması mendubtur.
Dolayısıyla Müslüman kaza namazını hemen kılmalı yani geciktirmemelidir.
Eğer kaza namazım yoktur, ben sadece ihtiyaten kazaları kılıyorum derse, o zaman kaza namazını vakit namazından önce kılsın. Tabi isterse onun için hem ezan hem de kamet getirir.
Şafii mezhebin de, kişinin bulunduğu mekân köyden uzak ise, yani köyde okunan ezanın sesi o mekâna geliyorsa, o kişinin cuma namazı için köye gitmesi gerekir. Eğer köy uzak ise farz olmadığı gibi kılınması da gerekmez.
Eğer kılınırsa şartların mevcut olması gerekir. Yani çöl de şartların mevcut olması mümkün değildir.
Hanefi mezhebin de, cumanın şartlarından biri de, cuma namazının şehir veya kasaba gibi yerler de kılınması gereklidir.
İki mezhebe göre de çöl de şartlar mevcut olmadığı için kılınmaması gerekir.
Öğle namazının cemaatle kılınması en uygun olanıdır.
İmamlık meselesi, kıraati düzgün olmayanlar ancak kendisi gibilere imamlık yapabilir. Kendisinden daha iyi bilenlere imamlık yapamaz.