Soru 1:
Tırnakların içinde kir olursa abdeste engel midir? Ya da elimize kir olursa siyah siyah ve cildimizdeki deliklerde kir olursa abdeste mani midir? (Şafii mezhebine göre)
Soru 2: Şafii mezhebine göre, ağızda tükürük toplanıyor bunu yutmak orucu bozar mı? Yoksa hep tükürmek mi lazım?
Birde balgam ne şekilde orucu bozar? Dilin arka kısmını arkadaki damağa yapıştırarak bunun arkada kalan balgamı yutmakta orucu bozar mı?
Cevap 1:
Tırnakların arasında ayni (curmu) olan necaset olursa abdest almaya manidir. Kına gibi sadece renk kalmış curm ise zarar olmaz.Fakat curm yani hücreleri kapatacak bir renk bedende olursa abdest almaya manidir. Tırnakların arasına başka cürümlerle girmiş şeyler, abdest esnasında suyun tırnakların arasına girmesine engel oluyorsa, bu abdeste manidir.Şayet terden oluşan cürüm meydana gelmişse buna fetva verilmiştir. Dolayısıyla tırnaklar arasına girmiş necasetlere dikkat etmek gerekir.
Tarlada çalışanlar tırnaklarını uzatmadıkları zaman, aralarına giren kir için fetva vardır. Tırnakları kesmek sünnettir diyen olduğu gibi vaciptir diyen de olmuştur. Hanefi alimlerinin kaydettiklerine göre tırnak ve bıyık gibi beden de kesilmesi matlup olan şeyleri kırk günden fazla bırakmak caiz değildir. Böyle bir kimse cezaya müstahak olur.
Şafii alimlerinin görüsüne göre de tırnak ve benzeri şeyleri kesmek sünnettir. Vacip değildir.
Kesilmesi ister sünnet ister vacip olsun, altında kir ve toprağa bulanması abdestin sıhhatine mani değildir. Yalnız hamur, mum ve benzeri şeyler olursa manidir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) tırnakların kesilmesini emreder ama namazın iadesini emretmezdi. Tırnakların altındaki kir abdestin sıhhatine mani olsaydı mutlaka o halde kılınan namazın iadesini emredecekti.
Cevap 2:
Tükürük orucu bozmaz. Toplanıp yutulsa dahi oruç bozulmaz. Fakat tükürüğü dışarıya çıkarıp tekrar yutarsa o zaman bozar. Şafii mezhebinde balgam ister boğazdan ister mideden çıksın yutmak orucu bozar. Fakat yutmayıp ağızda toplayıp atarsa hiçbir zararı olmaz.